Ako elegantne zakúriť v krbe alebo peci?

Možno pre niekoho banálna otázka. Ale ako jednoducho, ekologicky a pritom elegantne zapáliť drevo v krbe, kachliach alebo peci, môže byť celkom zložitým procesom... S týmto si ľahko poradí nenápadný pomocník - ekologický podpaľač od firmy Brunner, známy pod názvom FIDIBUS.


ČO SÚ TO "FIDIBUSY"?

Fidibusy sú veľkou pomocou pri zakurovaní. Sú vyhotovené z čistých drevných vlákien napustených prírodným parafínom stlačených pod tlakom do tvaru paličiek. Tieto ekologické podpaľovače sú bez zápachu, nevysychajú a sú zdravotne nezávadné. Vyznačujú sa dlhou dobou horenia a vysokou výhrevnosťou. Po zapálení Fidibusu sú počas prvých piatich minút plamene veľmi intenzívne a sú približne 25 cm vysoké. Vďaka tomu sa môže poleno dreva od podpaľača rýchlo zapáliť po celej svojej dĺžke.


TROCHA Z HISTÓRIE "FIDIBUSU"

Firma Brunner pracovala na vývoji podpaľača už v roku 1987. Dôležité bolo, aby poskytoval vysokú výhrevnosť a bol ekologický. Vo svojom vývoji vyskúšala rôzne materiály - od bielych chemických kociek, až po vlnu a drevné vlákna z mäkkého dreva, ktoré boli napustené voskom zo sviečok. Veľmi dôležitú úlohu pri testovaní zohrávali najmä výhrevnosť, výkon podpaľovača a čas horenia. Víťazom testu sa nakoniec stala voskom napustená tyčinka z drevných vlákien z mäkkého dreva s dĺžkou 25 cm. Na rozdiel od zapaľovacej kocky, ktorá funguje len na malej ploche, je schopná dlhá tyčinka zapáliť palivové drevo po celej jeho dĺžke a teda na väčšej ploche.


AKO PRIŠIEL
„FIDIBUS“ K SVOJMU NÁZVU ?

Pre túto „kúzelnú paličku“ potrebovala firma Brunner vymyslieť výstižný názov. Taký, ktorý je ľahko zapamätateľný. Ako zdroj inšpirácie sa stala kniha Max a Moritz, ktorá je obľúbenou v Nemecku a ktorú si mnohí pamätajú z detstva vďaka humorným veršovaným príbehom. V nej je jedna vtipná príhoda, v ktorej sa hovorí: „Prines mu, čo potrebuje: noviny, fajku, Fidibus.“ a v ďalšej časti sa stáva Fidibus súčasťou kúzla: "Hokus pokus Fidibus a šup - nech drevo horí".  A presne tak to má byť s dobrým podpaľovačom.

Takto vznikol čisto prírodný produkt s vtipným názvom, ktorý rovnomerne zapáli veľké polená dreva. Môžeme povedať, že v súčasnosti sa názov fidibus už tak udomácnil, najmä v komunite "kuričov", že sa používa miesto slova podpaľovač.

BUCHEjpg
AKO SA "FIDIBUS" POUŽÍVA?

Pri zakladaní ohňa sa drevo najlepšie rozhorí vtedy, keď k nemu priteká vzduch - kyslík zo všetkých strán. Na dno ohniska ukladajte vždy hrubšie polienka. Na ne krížom uložte ďalšie drevo hrúbky približne 10 až 12 cm. Na samý vrch poukladajte asi 0,5 kg tenších triesok (rozmery cca 4x4 cm, ideálne z mäkkého dreva). Pred zapaľovaním skontrolujte, či sú prívod vzduchu a klapka otvorené naplno! Fidibus jednoducho na konci zapáľte a opatrne vložte do hornej vrstvy medzi tenké triesky. Od pevného podpaľača, ktorý horí viac ako 5 minút, sa triesky zápalia oveľa ľahšie a od nich zase polená. 

Ak máte kvalitné drevo, tak stačí používať aj polovicu alebo len tretinu z celej dĺžky Fidibusu. Ak sa drevo v priebehu 15 minút napriek silným plameňom správne nerozhorí, tak nie je drevo spravidla dostatočne suché. Papier pri rozkurovaní nepoužívajte, pretože z neho ostáva veľa popola! Nepoužívajte ani chemické podpaľovače, ktoré poškodzujú šamotovú výstelku ohnísk, dymovody a konštrukciu vložky či ohniska. Viac o tom ako správne kúriť vo videu TU >>>

FIDIBUSY BRUNNER SÚ K DISPOZÍCII RÔZNYCH BALENIACH

Od roku 1989 sú Fidibusy k dispozícii k zakúpeniu v rôznych veľkostiach balení:

  • Malé balenie v papierovej krabičke s 18 kusmi podpaľačov.
  • Ekologické a ekonomické veľké balenie v kartónovej krabici s počtom 350 kusov podpaľačov.
  • Darčekové balenie v podobe kovovej krabičky s 50 kusmi podpaľačov.
  • Kovovú krabičku je možné objednať aj samostatne a vždy naplniť novými podpaľačmi z veľkého balenia.
FIDIBUSY BRUNNER nájdete k dispozícii na našom eshope.


Zdroj: J&R Inspire s.r.o.

Prezrite si
všetky krbové vložky a príslušenstvo ku krbom BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng