Ako správne skladovať palivové drevo

Aby ste si mohli oheň z dreva užiť naplno, je obzvlášť dôležité palivové drevo správne skladovať. Či už máte krb, pec alebo krbovú piecku, pri kúrení palivovým drevom - si mnohí kladiete otázky ohľadne správneho druhu a skladovania dreva. Kachliam na drevo prospieva, keď používate dobre naštiepané a suché drevo.

Ak drevo nie je správne skladované tak sa znižuje jeho kvalita a znižuje sa aj tepelný výkon, ktorý z dreva môžete získať pri jeho spaľovaní. Príliš vlhké drevo viac dymí a nehorí pekne. Aby nič nestálo v ceste za útulným večerom stráveným pred krbom, máme v tomto článku niekoľko tipov ako palivové drevo skladovať.


PREČO VÔBEC MUSÍM DREVO SKLADOVAŤ?

Čerstvé a vlhké drevo horí zle, pretože na odparenie nadbytočnej vody je potrebné veľa energie. To má veľký vplyv na tvorbu veľkého množstva sadzí a vlhkosti v dymovodoch, prípadne akumulačných ťahoch a komíne . Toto má všetko vplyv aj na emisie. Ak si chcete naplno užiť krásne horiace plamene s plným tepelným výkonom, používajte len palivové drevo so zvyškovou vlhkosťou menšou ako 20%.

Malý tip:  Vlhkomer dreva kúpite už okolo 20 eur. To vám umožní rýchlo skontrolovať zvyškovú vlhkosť v dreve.

KDE JE NAJLEPŠIE SKLADOVAŤ DREVO?

Palivové drevo by sa malo skladovať na slnečnom vonkajšom mieste s orientáciou na juh a západ. Je potrebné zabezpečiť dostatočnú ochranu pred dažďom a inými poveternostnými vplyvmi. Aby sa zabránilo tvorbe plesní, je potrebné dbať aj na dostatočnú cirkuláciu vzduchu pomedzi polená. Mali by ste sa vyhýbať uzavretým a nevetraným miestnostiam, napríklad pivnici. Kvôli nedostatočnému vetraniu a nedostatku slnečného svetla nemá drevo šancu vyschnúť. Riziko tvorby plesní je obzvlášť vysoké.

Okrem uloženia popri stene domu sa odporúčajú kryté prístrešky, vetrané drevárne alebo samostatne stojace stohy.

AKO SPRÁVNE SKLADOVAŤ DREVO?

Skladovať drevo môžete v hotových v zakúpených stojanoch na drevo, ale môžete si vyrobiť jednoduchý stojan aj svojpomocne. Pri jeho umiestnení je dôležitá správna orientácia na juh alebo západ a stačí dodržať niekoľko pokynov - krok za krokom:

  1. Vytvorte suchý základ z paliet, guľatiny alebo kameňov.
  2. Palivové drevo skladujte minimálne 10-15 cm nad zemou.
  3. Poukladané polená krížom cez seba schnú oveľa rýchlejšie.
  4. Pri skladovaní palivového dreva pod prečnievajúcou strechou, stenou domu alebo vo vzdušnej drevárni, kôlni ponechajte medzi drevom a stenou budovy medzeru aspoň 10 cm kvôli vetraniu.

stohovanie_dreva_suseniejpg

Palivové drevo treba chrániť pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi ihneď po letnom období sušenia. Pri používaní plachiet treba dbať na dostatočný prísun vzduchu.

Malý tip:  Ak je to možné, uložte dennú dávku paliva do vykúrenej miestnosti niekoľko dní vopred, ako ho použijete na kúrenie do kozubu.

AKO DLHO JE POTREBNÉ DREVO SKLADOVAŤ?

Za šesť až dvanásť mesiacov môže byť palivové drevo – ako je znázornené na obrázku – prirodzene vysušené na vlhkosť nižšiu ako 20 %. Ak si na jar vytvoríte celoročnú zásobu vlhkého palivového dreva, nič nestojí v ceste nízko emisnému spaľovaniu v ďalšej vykurovacej sezóne. Ak drevo nebolo správne uskladnené, môže trvať dve zimné obdobia, kým vyschne. Ak sa skladuje dlhšie ako štyri roky, zložky dreva, ktoré sú už bohaté na plyn, sa môžu odpariť a proces biologického rozkladu môže znížiť výhrevnosť palivového dreva.

AKÉ DREVO MÁM POUŽIŤ NA KÚRENIE?

Pre tepelný výkon a krásny plameň, má okrem profesionálneho skladovania, zásadný význam aj druh dreva . Nie je drevo ako drevo. Drevo z ihličnatých a listnatých stromov sa líši aj dĺžkou a intenzitou horenia. Niektoré druhy dreva horia pokojným plameňom, zatiaľ čo iné vytvárajú veľa iskier. Druhy dreva sa líšia aj dĺžkou horenia. Mäkké drevo zvyčajne horí rýchlejšie ako tvrdé drevo, pretože rôzne druhy dreva majú rôznu hustotu.

Malý tip: Najobľúbenejšie a najčastejšie používané druhy dreva sú buk, dub, jaseň a breza.

shutterstock_190480268jpg

Zdroj: J&R Inspire s.r.o.


Prezrite si
všetky krbové vložky a príslušenstvo ku krbom BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng