Domáca pec na pečenie do každej záhrady

So svojimi blízkymi, rodinou či priateľmi si radi posedíme v záhrade a pri dobrom jedle a pití. Väčšinou každý, kto má záhradu alebo dom, tak vlastní aj nejaký gril alebo vonkajší krb, kde si môže obľúbené dobroty aj pripraviť. Ale pre fajnšmekrov, ktorí radi pripravujú jedlo u seba v záhrade a na ohni je ideálna domáca pec na pečenie. V peci si upečiete nielen chutnú pizzu, ale aj voňavý chlebík, ktorý zaručene bude chutiť inak, ako keď ho upečiete doma v elektrickej rúre. No a upečené mäsko v takejto peci určite presvedčí každého gurmána, že to stojí za to.
Iglujpg

Brunner ponúka pre takýchto labužníkov domáce ohnisko na pečenie, nazvané Feure- Iglu. Už názov napovedá, že samotné ohnisko má kupolovitý tvar (iglu je príbytok Eskimákov s polguľovým tvarom), ktorý je ideálny pre sálanie tepla rovnomerne na pripravovaný pokrm. Toto ohnisko tvorí len vnútro samotnej pece na pečenie - jej srdce. Ďalej je potrebné ho obstavať. S radosťou vám navrhneme a postavíme individuálnu vonkajšiu obstavbu, ktorá zapasuje do daného exteriéru. Tam sa už medze fantázii nekladú. Dôležité je len správne zaizolovať kupolu a ohnisko, aby naakumulované teplo vydržalo vo vnútri ohniska pece čo najdlhšie.


grannus_01png

Ak však chcete mať stavbu domácej pece postavenú rýchlo, tak vtedy je ideálnym riešením skladačka nazvaná Grannus. Táto obsahuje samotné ohnisko Feuer-Iglu, plášť z liateho šamotu, dvierka a 2 teplomery. Doobjednať je možné horné prekrytie, kvôli ochrane pred pôsobením poveternostných podmienok. No a prečo je pomenovaná táto pec názvom Grannus? Grannus (gálsky Grannos) je meno keltského boha ohňa a zdravia. O čom svedčí, že práve takto pripravené jedlo na ohni je nielen chutné, ale aj zdravé. Je pripravené tak, ako ho robievali kedysi naše staré mami.

Pozor tieto pece sú určené len pre domáce použitie a do exteriéru.

Chcete vedieť, ako takáto domáca pec na pečenie funguje?

Zakúrenie v peci

Najskôr je dôležité priestor na pečenie- ohnisko dobre naakumulovať. Preto sa najskôr do vnútra naloží drevo a nechá horieť, kým sa nevytvoria uhlíky. Na zakúrenie budú potrebné malé nakálané triesky, ktoré sa zapália v ohnisku. Následne je potrebné prikladať už len väčšie polená. Množstvo určí kachliar, keď vám pec odovzdá. Dvierka sú otvorené. Na začiatku sa kupola v ohnisku zafarbí načierno zo vzniknutých spalín. Keď sa bude v peci kúriť dostatočne dlho a dosiahne správnu teplotu, čierna farba sa zmení na svetlosivú, pretože sadza na stene kupoli úplne vyhorí. Keď drevo zhorí na pahrebu a už sú tam viac- menej len žeravé uhlíky, môže sa otvor na založených dvierkach na pár minút uzavrieť. Týmto sa udrží teplota. Pri pečení pizze sa dosiahne požadovaná teplota v závislosti od dreva približne po 45 minútach. V prípade dlhodobého pečenia sa vloží medzi pokrm a uhlíky / oheň šamotová predeľovacia tvarovka. Nezabudnite, že výhrevnosť dreva je vyššia, ak je drevo tvrdé a dobre vysušené. Určite nespaľujte v peci rôzny drevný odpad so zvyškami lepidiel, lakov a pod. Nie len, že znečisťujte životné prostredie, ale aj znehodnocujete šamot a nakoniec, kto by chcel jesť chlieb s príchuťou lepidla...



grannus_02png

Pečenie/ Opekanie

Ak prvé odporúča Brunner piecť pizzu, zeleninu alebo mäso, aby nedošlo k plytvaniu nahromadeného tepla. Až potom sa odporúča piecť chlieb. Pred pečením chleba je dôležité očistiť priestor na pečenie od zvyšnej pahreby príp. popola. Nepoužívajte na to plastové metly alebo lopaty, ale vhodné príslušenstvo. Najlepšie z prírodných materiálov – drevo, kov, prírodné štetiny, ktorý odoláva vysokým teplotám. Až po ochladení teploty, na približne 220 °C, sa bochníky chleba môžu vložiť do pece. Pre určenie teploty sú nápomocné teplomery, ale správnu teplotu je možné ľahko určiť aj bez nich. Ako? V primeraných časových intervaloch sa podlahový šamot (spodok ohniska) môže občas posypať múkou. Keď je múka čierna a zuhoľnatená, je ešte príliš horúco na pečenie chleba. Až keď sa múka opraží, môžete vložiť bochníky do ohniska a piecť ich približne 50 min. so zatvorenými dvierkami.  Ako ku každej príprave jedla, treba aj k tomuto trocha skúseností. A potom už len dobrú chuť a dobrých ľudí vo svojej blízkosti.

naradie_domaca_pecjpg
grannus_spolujpg

Zaujala vás pec na pečenie Grannus? Zverte realizáciu pece do rúk majstra kachliara. 

Zdroj: J&R Inspire s.r.o.


Prezrite si
všetky krbové vložky a príslušenstvo ku krbom BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng