KRB ČI PEC V NÍZKOENERGETICKOM DOME?

Krb či pec v rodinnom dome sú tradične vnímané ako príjemný a obľúbený zdroj tepla. Pri dnešných technických možnostiach by preto bola škoda nevyužívať ich aj v nízkoenergetických či pasívnych domoch.

Ak zvažujete krb alebo pec do nízkoenergetického či pasívneho domu a neviete, či je to vôbec možné, tak odpoveď je áno, je to možné. Kozub či pec v nízkoenergetickom dome mať môžete, ale určite nie klasický!

AKÝ TYP KRBU ALEBO PECE JE VHODNÝ PRE NÍZKOENERGETICKÝ DOM?

Teplovzdušný krb nie je vhodný do nízkoenergetického domu, pretože počas prevádzky odvádza do priestoru prebytok energie a tak spôsobuje veľkú tepelnú nepohodu v interiéri. Aj v dobre utesnených domoch s nadštandardnou tepelnou izoláciou však môže horieť živý oheň bez zbytočného prekurovania či straty čerstvého vzduchu. Existujú výborné riešenia aj pre nízkoenergetické domy.

Zamerajte sa na akumulačné alebo sálavé stavby s menšími preskleniami dvierok. Akumulačný krb s prstencami alebo kachľová pec s ťahovým systémom je vhodným riešením aj do pasívneho domu. Nechcete si predsa priestor prekúriť a mať pocit, ako by ste boli neustále niekde v saune. Tepelnú potrebu naopak potrebujete rozložiť na dlhší časový interval a odovzdávať energiu v menších dávkach podľa tepelnej straty objektu. Pre tento typ domov bola vyvinutá kachľová pec s 12-hodinovým prikladacím intervalom (čiže 2 x za deň) a nízkym výkonom od 1,2 kW/h. Dnešné technológie a kachliarske materiály dovoľujú pracovať so širokým sortimentom. To znamená, že sa dá nájsť riešenie pre akýkoľvek interiér.

ČO TREBA DODRŽAŤ?

Krbová vložka alebo vložka do pecí či ohnisko musí mať prívod vzduchu pre horenie vedený vzduchotesne z exteriéru. Presklenie dvierok má byť čo najmenšie preto, aby sa znížil automatický prestup tepla cez sklo a aby sa teplota tlačila do akumulačných más, prípadne treba použiť dvierka s dvojitým presklením. Vzduchová medzera tak slúži ako izolant a dokáže znížiť náporové teplo cez sklo až o 36 %. Správnou voľbou kvalitnej krbovej alebo pecnej vložky nielenže dosiahnete pohodu a požadovaný efekt, ale aj veľkú úsporu v rámci spotrebovaného paliva a vynaloženej práce pri obsluhe.

ZÁKLADNÉ VLASTNOSTI STAVBY KRBU/PECE PRE NÍZKOENERGETICKÝ DOM

  • Pri krbe je to menšia veľkosť presklenia, dôležité je, aby krbová vložka mala dvojité presklenie
  • Vykurovacia vložka musí mať externý prívod vzduchu
  • Vložky a ohniská musia byť dimenzované na také dávky dreva, aby výkonom zodpovedali presne tepelnej potrebe domu
  • Krby a pece musia byť vyhotovené ako akumulačné diela bez teplovzdušných mriežok
  • Pre hlavný zdroj vykurovania sú vhodné najmä teplovodné krby a pece, ktoré vedia okrem tepla zabezpečiť aj teplú úžitkovú vodu

1000x2000png

Foto: Akumulačný krb s krbovou vložkou BRUNNER Stil Kamin 62/76k

Prezrite si
všetky krbové vložky a príslušenstvo ku krbom BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng