Príbeh Kachľovej Pece BRUNNER HKD

Oheň v otvorenom krbe je niečo veľmi krásne, ale aj dosť nerozumné. Vzácne teplo obsiahnuté v dreve a ohni väčšinou unikne do komína. Pre klasickú kachľovú pec je charakteristické, že sa teplo optimálne uvoľňuje do okolia, no upokojujúci horiaci oheň je takmer neviditeľný, pretože dvierka do ohniska na takejto peci sú malé, aby teplo neunikalo cez sklo.

Spojenie dvoch predností - sálavého zdravého tepla a krásneho vizuálneho pôžitku z ohňa bez nevýhod – to by bolo ohromné!

Za touto myšlienkou išla a realizovala ju už v roku 1991 spoločnosť BRUNNER. Výsledkom bola generácia vykurovacích vložiek s veľkými sklenenými dvierkami, ktoré vystriedali bežné pecové liatinové dvierka s malým alebo takmer žiadnym skleneným priezorom.

Pri sérii HKD sa prvýkrát podarilo spojiť estetiku krbu s krásnym výhľadom na oheň a vykurovacím výkonom kachľovej pece. Umožnila to špeciálne navrhnutá geometria spaľovacej komory, ktorá umožnila dosiahnuť vysoké teploty a zabezpečila tak ekologické spaľovanie a maximálne vyťaženie energie z horiaceho dreva. Naviac horúce spaliny boli usmernené tak, aby neunikali priamo do komína, ale aby prúdili cez systém akumulačných ťahov. Túto energiu z horúcich vykurovacích plynov absorbujú a neskôr postupne uvoľňujú do miestnosti cez povrch pece.

Vďaka tomu pece s HKD dosahujú vysokú účinnosť. Remeselné vyhotovenie určuje vlastnosti pece pri odvádzaní tepla.
brunner_hkdjpg
Existujú rôzne parametre a priania, ktoré by mali pece na drevo spĺňať. Jednotlivé vykurovacie vložky HKD sa preto konštrukčne a rozmerovo líšia kapacitou a formátom. Želaním môže byť, aby bolo možné pec prevádzkovať s menším množstvom dreva alebo s veľkým množstvom dávky paliva. Avšak, všetky HKD sa vyznačujú ODOLNOSŤOU, JEDNODUCHÝM OVLÁDANÍM A ČISTÝM HORENÍM.

Veľkosti spaľovacích komôr
Veľkosť komory ohniska je daná tepelnou potrebou miestnosti, zabudovanou akumulačnou hmotou pre sálavé pece a požadovaným počtom priložení paliva. Samozrejme, preferovaná dĺžka palivového dreva alebo konkrétny tvar ohniska môžu pri výbere vložky zohrávať tiež dôležitú úlohu.

brunner-hkd2jpg
brunner_hkd11-2jpg
Kupoly pre HKD
Vo väčšine prípadoch je akumulačná masa s ťahmi inštalovaná vedľa vykurovacej vložky. Pre toto riešenie sa používa liatinová kupola. Nízka liatinová kupola sa používa pre stavbu pecí, ktoré majú disponovať čo najmenšou celkovou výškou pece. Varianty s nasadenými akumulačnými prstencami alebo prstencami z liatiny sú vhodné vtedy, ak nie je z dôvodu priestoru možné realizovať vedľa stojace akumulačné ťahy.


brunner_hkd11png

Zdroj: J&R Inspire s.r.o.


Prezrite si
všetky krbové vložky a príslušenstvo ku krbom BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng