VIETE AKÁ JE DĹŽKA SÁLANIA TEPLA PRI JEDNEJ DÁVKE DREVA?

KRBOVÁ PIECKA
Hlavnou výhodou krbovej piecky je jej jednoduchá a rýchla montáž. Medzi ďalšie výhody patrí aj rýchla tvorba tepla v priestore. Avšak akumulačná schopnosť piecok je veľmi nízka. V praxi to teda znamená, že vytvorené teplo je prakticky ihneď uvoľňované do priestoru a to môže mať niekedy za následok prílišné prekúrenie miestnosti.

TEPLOVZDUŠNÝ KRB
Výhodou teplovzdušného krbu je, že pri horení vzniká rýchle teplo. Šíri sa prostredníctvom vzduchu, ktorý je nasávaný cez spodné mriežky, ohreje sa v komore krbu a ohriaty sa vyfúkne pomocou hornej mriežky do miestnosti. Teplo sa šíri rýchlo, jeho akumulácia je však malá. Nevýhodou je, že v miestnosti často vznikajú teplotné rozdiely a dochádza aj k víreniu prachu kvôli takémuto prúdeniu vzduchu.

Teplovzdušný krb sa nehodí do malých priestorov alebo domov s nižšími tepelnými nárokmi. Teplovzdušným krbom by ste si priestor rýchlo prekúrili a vytvorili tepelný diskomfort. Hodí sa skôr do víkendových domov a chát, ktoré nie sú permanentne obývané. Možné však je zhotovenie aj kombinovanej stavby krbu. Podľa potreby sa vie krb správať ako teplovzdušný a inokedy ako akumulačný v závislosti od Vašich potrieb.

AKUMULAČNÝ KRB
Funguje na princípe nahrievania akumulačnej masy, ktorá následne sála teplo do priestoru aj niekoľko hodín. Sálavé teplo sa šíri rovnomerne všetkými smermi od zdroja. Výhodou je, že sa nezohrieva vzduch, ale priamo predmety, od ktorých je vzduch druhotne ohrievaný. Vzduch sa v priestore teda nevysušuje. Akumulačný krb uvoľňuje vytvorené teplo do priestoru postupne v menších dávkach aj dlho po dohorení ohňa. Sálavé teplo vytvára príjemnú atmosféru domova a svojimi vlastnosťami je príbuzné slnečnému žiareniu.

AKUMULAČNÁ SÁLAVÁ PEC

Akumulačné pece sú spotrebiče na spaľovanie dreva s vysokou účinnosťou (85%-90%) a dlhou akumulačnou schopnosťou. Akumulačné pece sú konštruované na väčšie dávky dreva a prikladanie dreva prebieha len každých 8 až 12 hodín, čiže cca 2 krát za deň. Za ten čas sa v akumulačnej mase uskladní toľko energie, že aj po ďalších 24 hodinách bude do miestnosti schopná odovzdávať príjemné a rovnomerné sálavé teplo.

Akumulačné pece sú vhodné tiež pre alergikov a astmatikov. Produkujú kvalitné infračervené žiarenie zrovnateľné so žiarením Slnka, nevíria prach a nevysušujú vzduch.

dlzka_akumulacie_teplapng


Prezrite si všetky krbové vložky BRUNNER a nechajte si u nás vypracovať cenovú ponuku na krb. S nami máte istotu, že všetko bude správne nadimenzované a zladené podľa Vašich potrieb a rozpočtu.

Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať krásnymi realizáciami krbov a pecí:

facebookpnginstagrampngyoutubepng